Dialog pentru Pace în Romania

In weekendul 9-11 noiembrie, la Bucuresti, a avut loc primul stagiu de Dialog pentru Pace din Romania, realizat cu sustinerea unei echipe internationale numeroase, din care au facut parte si doi membri ai Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei – Anca Burlacu si Oana Mitrut, cu sprijinul Regiunii Europene Scout si KAICIID (Centrul International pentru Pace).

Dialogue for Peace are ca scop promovarea dialogului pentru pace si, mai mult, raspandirea acestei practici la nivel local, pentru a ajunge la cati mai multi cercetasi. Structura acestui program include trei parti succesive: Awareness Training (care a fost adus la noi), Ambassador’s Training si Training of Trainers.

Oana Mitrut, membru in cadrul echipei de pregatire a acestui program, ne-a impartasit despre experienta ei din acest sfarsit de saptamana si tematicile abordate in cadrul sesiunilor.

Cum in Cercetasie este vorba de a lasa lumea mai buna decat am gasit-o, este important sa nu scapam din vedere si faptul ca este nevoie sa invatam cum sa construim lumea pe care ne-o dorim, intr-un mod sustenabil si responsabil. De aceea, acest training initiatic in arta dialogului atat intra-personal, cat si inter-personal, vine in acoperirea unor lacune care exista pe alocuri in sistemele de pregatire ale voluntarilor adulti.


Asadar, in urma lansarii apelului pentru inscrieri la acest stagiu, 18 lideri (voluntari care faciliteaza metoda scout) si seniori (tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani) din organizatie si 2 cercetasi internationali (Franta si Italia) au raspuns pozitiv provocarii de a lua parte la un weekend de invatare si traire ale unor experiente menite a aduce schimbari de atitudini si confruntare de perceptii.


Sesiunile de inceput au abordat tematica Identitatii si cum este dinamica acestora, pentru a intelege ca interactiunea umana presupune un dans constant, in permanenta schimbare, de care nu suntem intotdeauna constienti in societate, si, prin urmare, generam Perceptii confuze si/sau conflictuale. S-a discutat foarte mult despre Conflict si posibile cauze ale acestuia, cat si despre ce stiluri de gestiune ale conflictului exista, iar apoi in cadrul unui exercitiu de grup, am explorat ce rezultate se pot obtine daca il folosim pe cel optim, si anume – colaborarea, unde ambele parti implicate au de castigat. Pana la urma, despre asta este vorba – a solutiona un conflict si, in plus, a te asigura ca in urma lui lasi pace. Urmatoarea sesiune a expus participantilor harta de Peacebuilding (construire a pacii) cu pasii logici si necesari pentru a restabili o stare pasnica.


Dupa “maratonul” de cunostinte si experiente livrate in ritm rapid, sambata seara, participantii au experimentat cercul de dialog, care sa le expuna propriu-zis procesul de “dialog”, unde am discutat despre deschidere. Apoi, de la cercul mare, in care toata lumea a abordat acelasi subiect, grupul s-a spart in 3 subgrupuri, unde teme mai mici, de interes pentru organizatia noastra, au fost discutate, pentru a acorda oportunitatea de a vorbi fiecarui participant.

A fost minunat sa observam ca este nevoie acuta de astfel de sesiuni si contexte de invatare in organizatia noastra, in care adultii voluntari, liderii si chiar seniorii sa acumuleze cunostinte si experiente care sa ii ajute in a deveni mai autonomi, autentici si capabili sa gestioneze situatii din ce in ce mai diverse, care apar inevitabil in lucrul cu tinerii, dar si cu alti adulti care incearca sa aduca un plus de valoare lumilor din care fac parte. Cu atat mai mult cu cat este nevoie de strategii specifice de abordare in functie de contextul in care se intampla actiunea.

La finalul zilei de duminica participantii au fost rugati sa astearna pe hartie un plan de actiune pentru nivel local, prin care sa genereze impact pozitiv prin uneltele noi dobandite. In curand vom auzi despre proiectele lor si vom putea sa adoptam o viziune mai ampla si mai multa inspiratie, pentru a ne asigura ca ceea ce dam mai departe este de calitate si de actualitate pentru societatea romaneasca, in toata complexitatea sa.


In incheiere, as adauga faptul ca acesta a fost inceputul si ne dorim ca in continuare sa putem livra astfel de continuturi si parghii de dezvoltare atat oamenilor care de multa vreme isi investesc pasiunea si energia in a raspandi mesajul Cercetasiei, cat si acelora care de-abia isi incep parcursul alaturi de noi! Avem nevoie sa ne reamintim, dupa cum a concluzionat foarte potrivit o participanta, ca “ar fi bine sa ne concentram pe ce ne aduce impreuna, pe ce avem in comun, in loc de ce ne separa”. Dialogul isi doreste sa hraneasca relatia dintre entitatile implicate, insa o relatie este intotdeauna o responsabilitate impartasita, la care trebuie sa ne asumam ca participam cu inimi si minti deschise.
Timpul este acum sa fim gata oricand!