Cercetașii României la Europe Code Week 2019

Cercetașii României organizează evenimentele Rucsacul cu energie (https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/2349) și  WeCloud! Meteo Scouting ( https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/3477) de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană. Acestea se adresează elevilor din clasele 5-12 și se desfășoară în data de 12 octombrie 2019 în Parcul Mogoșoaia, respectiv în data de 13 octombrie 2019 în incinta Școlii Gimnaziale nr. 167 din București.

Evenimentele sunt finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code – https://www.meet-and-code.org/  susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

 

Detalii despre evenimente

Atelierul Rucsacul cu energie își propune să familiarizeze 20 de tineri, din toate mediile sociale, cu vârsta între 15-18 ani, cu obiectivul 7 al dezvoltării durabile: energie accesibilă și curată.

Tinerii au deja informații de bază referitoare la poluare și la sursele de energie de la școală sau din mass-media, dar doresc să afle mai multe. Ei se înscriu ca grup de maxim 5 persoane la eveniment.

După o scurtă introducere despre obiectivele dezvoltării durabile ne oprim asupra energiei solare. Înțelegem principiul de funcționare a panoului fotovoltaic și bateriei. Vedem cum putem utiliza un astfel de panou în cadrul unui hike/ tabere într-o zonă izolată. Fiecare grup primește un kit pentru un sistem de captare, stocare și utilizare a energiei solare pe care îl montează. Îl testăm și comparăm rezultatele cu cele ale unui sistem alternativ de producere a energiei electrice.

 

”La cercetași învățăm mereu copiii cum să se descurce în situații diferite, bazându-se pe propriile forțe și pe resursele pe care le au la îndemână. Cercetașia promovează activitățile în natură, dar acest lucru nu înseamnă că nu încurajăm și utilizarea tehnologiei. Sper ca evenimentul Rucsacul cu energie să le arate tinerilor că sursele de energie sunt variate și că energia electrică nu vine doar prin rețeaua de distribuție clasică, ci că, având niște cunoștințe minime, o poți produce chiar tu și chiar și atunci când ești pe munte”, Cristina Obae, membru și voluntar adult în cadrul grupului Cercetașii României – Drumul Crinului, Ilfov și inițiatoarea proiectului Rucsacul cu energie.

La atelierul WeCloud! Meteo Scouting, 100 de copii și tineri se vor familiariza cu utilizarea tehnologiei în observarea caracteristicilor de mediu, inclusiv a nivelului CO2.

Astfel, cercetașii vor învăța cum funcționează diferiți senzori meteo, conectați la o aplicație pe telefon/ tabletă/ PC, vor face propriile observații, vor intra într-o rețea internet de meteorologi amatori. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi un concurs cu premii constând în stații meteo pentru amatori.

Cercetașii au noțiuni de bază de meteorologie, în activitățile uzuale fiind noțiuni de observare a semnelor vremii, de evoluție a climatului și de dezvoltare durabilă, pe care le folosesc pentru pregătirea ieșilor în natură.

Partenerii pentru acest eveniment sunt Asociația Română de Meteorologie Aplicată și Educație și Asociația VolunDar.

”Ne doream de mult să facem aplicații practice de meteorologie, cunoașterea semnelor vremii fiind în bagajul de cunoștințe al unui cercetaș. În activitățile de până acum cu copiii și tinerii, am observat un interes crescând față de tema schimbărilor climatice, a fenomenelor extreme. O vizită efectuată cu cercetașii la Administrația Națională de Meteorologie a contribuit la dezvoltarea interesului și a dorințelor de experimentare. Experimentele meteo prin intermediul tehnologiei vor crește nivelul de conștientizare asupra schimbărilor din mediul natural și asupra adoptării unui stil de viață durabil”, Diana Joița, membru și voluntar adult în cadrul grupului Cercetașii României – Baden-Powell, București – inițiatoarea proiectului ”WeCloud! Meteo Scouting”.

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.

La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.

În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Descoperiți mai multe detalii despre toate evenimentele Meet and Code din țară, aici – https://www.asociatiatechsoup.ro/blog/evenimentele-meet-and-code-2019.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.