Avem nevoie de solidaritate

[Interviu acordat de Mihaela Gîrleanu, director executiv ONCR în campania #ONGprezent! derulată de FDSC]

  1. Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Definitoriu. Vă puteți imagina 7000 de copii și tineri din toate colțurile țării, prin orașe, parcuri și păduri, cu gurile până la urechi, cu urechile roșii de la frigul încă de afară, cu o poftă nebună de viață, îndrumați atent de voluntarii noștri, weekend de weekend? 

Am suspendat toate activitățile față în față destinate copiilor și tinerilor, evenimentele din această perioadă și deplasările. E o provocare să te gândești cum o activitate educativă derulată preponderent în natură se poate muta în online sau cum poți crea alternative pentru o tabără cu 500 de tineri la poalele muntelui. Dar, cercetașii sunt creativi și găsesc mereu soluții.

O provocare este legată de un proces democratic, la care ținem foarte mult și care este planificat anual în luna aprilie: Adunarea Generală a organizației reunește în mod natural peste 100 de persoane, reprezentanți din toate grupurile de cercetași de la nivel local.

La noi, Adunarea Generală are mandatul de a oferi descărcarea de gestiunea și aprobarea bilanțului. Suntem deschiși în a primi sugestii pentru acest proces astfel încât să ne putem respecta obligațiile și termenele legale sau a ne alătura unui demers care solicită o derogare cu privire la depunerea bilanțului pentru ONGuri până când putem organiza din nou întâlniri mari.

2. Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Cercetășia, prin crearea de experiențe de învățare în natură, dezvoltă abilități de viață în rândul copiilor și tinerilor, și îi împuternicesc, mai ales pe tineri, pentru a fi activi în comunitate prin investirea de încredere în ei și creşterea încrederii în abilitățile proprii.

Poate este un pic devreme să vorbim despre impact direct în cazul beneficiarilor noștri, însă în aceste momente de criză, ne e cu atât mai ușor să ne dăm seama cât de mare e nevoia de fi pregătit pentru viață, de a ști cum să reacționezi în situații dificile, de a fi empatic, de a fi solidar, de a găsi soluții creative, de a fi flexibil, de a avea încredere etc. 

Așadar, acum când activitatea este suspendată e mai ușor să-ți dai seama ce impact are organizația în comunitate, cât de multe lucruri faci în mod curent și cât entuziasm este la mijloc. E un moment bun de reflecție și de apreciere pentru munca voluntarilor și de conștientizare totodată a rolului pe care îl avem la nivelul comunității.

Dar vorbind despre impact, mă opresc un pic la impactul emoțional pe care îl poate genera această perioadă. Imediat ce a apărut primul caz confirmat am alcătuit un Grup de Răspuns Rapid – i-am spus noi, mandatat să ia măsuri și decizii privind activitatea cercetășească în timpul acestei perioade de criză. Principiul după care ne ghidăm în grup este transpunerea măsurilor de la nivel național proporțional în activitatea organizației. Vinerea trecută, după o săptămână în care mare parte din comunicările către cercetași erau despre COVID-19, am avut un moment puternic de – mâine e sâmbătă și nu mergem “la cercetași” și asta ar putea crea o stare și mai mare de disconfort -. Ori asta m-a făcut să înțeleg și mai îndeaproape cât de important este să avem echilibru în acest moment: să luăm măsurile de precauție necesare contextului, dar să continuăm activitatea, să dezvoltăm resurse, să ne luăm timp să găsim soluții, să fim creativi și să mergem mai departe cu încredere.

3. Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

În ce privește componenta educațională:

  • La nivel internațional are loc o ediție specială JOTI – e o jamboree* online – în care cercetași din toate colțurile lumii se pot conecta online, într-un spațiu sigur; pe parcursul unui weekend pot participa la cursuri despre sănătate, bunăstare și siguranță online, pot juca jocuri unii cu alții și conduce activități distractive, se pot conecta la alte culturi și lega noi prietenii (* tabără specifică cercetașilor, cu scop educativ, care reunește mii sau sute de mii de tineri din toată lumea, de obicei într-un spațiu natural)
  • La nivel național au început să aibă loc, mai timid la început, întâlnirile săptămânale online – copiii sunt curioși să încerce lucruri noi, așadar voluntarii noștri adaptează activități la contexte online

În mod cert resimțim limitarea legată de deplasarea în natură și de imposibilitatea de a ne derula activitatea în grupuri mici (patrule) așa cum suntem obișnuiți, dar suntem optimiști și ne propunem să folosim contextul pentru a crea cât mai multe oportunități în mediul online.

În ce privește componenta de informare și educare împotriva răspândirii COVID-19, am demarat două inițiative de solidaritate cercetășească:

  • intern, alcătuirea unei baza de date cu cercetași care pot sprijini voluntar, în cazuri de urgență, în medii dinamice, organizate de alte persoane sau instituții
  • sprijinirea persoanelor din proximitate (vecini), care sunt vulnerabile și au nevoie de ajutor la cumpărături (alimente, medicamente) sau alte urgențe – în special persoanele peste 60 de ani sau persoanele cu probleme medicale și cu imunitatea compromisă

4.      Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

În primul rând cred că este de datoria și responsabilitatea noastră să integrăm nevoia actuală a comunității în planul nostru de acțiune. Datoria noastră este să fim un exemplu unul pentru celălalt și să fim voluntari, cu prioritate în perioada următoare, împotriva răspândirii COVID-19.

În al doilea rând, avem nevoie de solidaritate între noi, dar mai ales între noi și autorități. Este necesar să avem încredere că fiecare parte face în acest moment tot ce poate și știe mai bine. Mediul nonguvernamental, în mod colectiv are zone de expertiză care pot fi valorificate în această perioadă și puse la dispoziția autorităților/ publicului.

5.      Ce mesaj ai avea de transmis publicului Știri.ong?

Același pe care l-am transmis și voluntarilor noștri: Citiți și dați mai departe doar informații clare, din surse sigure și care pot ajuta, hrăniți-vă, beți apă, respirați, odihniți-vă, faceți mișcare și relaxați-vă deopotrivă, râdeți cu poftă, fiți creativi și empatici, fiți responsabili și aveți încredere, suntem aici să ne ducem mai departe misiunea de a trăi într-o lume mai bună și a de a fi o comunitate de sprijin, unul pentru celălalt!

Sursa: Știri ONG