Jurnal Cercetășesc de Pandemie (#1): Cum am sărbătorit Paștele Catolic

Pandemia ne-a dat peste cap toate planurile, ne-a afectat rutina zilnică și ne-a împins să reprogramăm evenimentele pe care le așteptam de la începutul anului, când singura noastră grijă era „Fără griji!”. Cercetașii simt dorul cuplit de activități, de ieșiri în natură, de timpul petrecut alături de prieteni, de cântările din jurul focului de tabără. De aceea suntem unii cu gândul la ceilalți, iar împreună reușim să trecem peste.

Jurnalul Cercetășesc de Pandemie surprinde noul nostru stil de viață, prin care vrem să oferim compasiune, conexiune și empatie cu fiecare dintre voi.

De obicei în perioada Paștelui noi suntem foarte activi în viața comunității noastre, la rugăciuni, pregătiri, Sfintele Liturghii, organizare administrativă etc. Anul acesta resimțim din plin neputința de a fi fizic lângă ceilalți lideri și cercetași. Totuși am reușit prin câteva inițiative să găsim soluții. 

Am participat la rugăciuni pe Zoom alături de eXploratorii din Centrul Local. Iar acum în perioada Pascală participăm la Sfânta Liturghie în sufragerie, online. Când se apropie ora e o atmosferă tare plăcută pentru că ne mobilizăm toți 4, ca o patrulă, să pregătim mica noastră biserică și avem chiar și miros de tămâie în cameră. E amuzant și când ne uităm în transmisia live să vedem cine a mai intrat dintre cunoscuți și ne bucurăm să le vedem numele de parcă ar fi cu noi în cameră. 

Astăzi cu siguranță masa în familia extinsă va fi tot online. Copiii noștri așteaptă momentul ‘campionatului’ de ciocnit ouă cu nerăbdare de fiecare dată și, ce să vezi, au calculat cu bucurie că anul acesta vor avea mai puțini adversari, deci mai multe șanse de câștig.

Ne rugăm mult să treacă toată lumea cu bine peste pandemie. Ne este dor de energia vieții de cercetași. Însă dincolo de toate neajunsurile reușim să surâdem și să cântăm chiar și în aceste momente. Spiritul cercetășesc ne ajută mult să rămânem încrezători, activi în moduri creative și ascultători, căci #stamacasa. E plăcut să trăim simplu și ne simțim bogați în intimitatea căminului nostru când sunetele cântării ‘Cristos a înviat’ se aud mai limpede. Paște binecuvântat tuturor!

Cristina Farcaș, Centru Local “Adormirea Maicii Domnului” București

_____________________________________________________________________________________________

Paștele 2020 a fost puțin diferit față de ceilalți ani, pentru că nu am mai putut sărbători în familia mare. A fost însă frumos să îl putem sărbători în familia restrânsă: am făcut pască cu mama în video-call spunându-mi pașii, am învârtit sarmale amândoi, am vopsit câteva ouă să avem ce ciocni și apoi în duminica Paștelui am petrecut în familie, am ascultat Sfânta Liturghie și ne-am bucurat de timpul petrecut împreună.

Sabina și Alex Grigore, Centrul Universitar București