Cercetașii din Drobeta Turnu Severin ajută familiile afectate

Publicat pe de comunicare

Centrul Local „Aetos” Drobeta Turnu Severin și al său spirit civic a identificat rapid o necesitate a oamenilor afectați de consecințele pe care le-a adus pandemia. Căci dar din dar se face rai, așa a luat naștere un proiect prin care cercetași, sprijiniți de restul comunității, donează alimente neperisabile persoanelor care au nevoie de ajutor în această grea perioadă.

Am stat puțin de vorbă cu Daniela Borontiș, coordonatorul proiectului, de la care am aflat cum a decurs o poveste scrisă din plăcerea de a ajuta.

Cum a fost primită inițiativa de către comunitatea locală? Ați primit răspunsul pe care îl așteptați de la localnici?

A fost primită neașteptat de bine! A fost și pentru noi o gură mare de oxigen să vedem câți oameni au reacționat pozitiv la inițiativa noastră – ne-am luat energia și motivația de la comunitate și ni s-a reconfirmat că sunt mulți oameni frumoși în jurul nostru. Așteptările ne-au fost depășite, sinceră să fiu – inițial, ne-am gândit că vor dona alimente prietenii noștri și familia, fiindcă vedeam multă neîncredere în jurul nostru și multă teamă: de a ieși afară, de a interacționa, de a face orice în afara casei (sau în afara normelor). Iar propunerea noastră era un pic în afara zonei de confort. Dar localnicii ne-au surprins într-un mod foarte plăcut și ne-am simțit onorați că putem ajuta. Au fost oameni care au adus peste 20 kg de alimente neperisabile și au fost oameni care au adus un singur borcan de zacuscă și o pungă de paste, fiindcă au vrut să împartă din puținul lor cu ceilalți. Îi apreciem pe toți la fel de mult.

Care a fost contribuția cercetașilor în demararea proiectului?

Ideea a pornit de la întrebarea “Noi ce facem acum? Cum ne sprijinim comunitatea?”. N-a fost singura idee pe care am avut-o, dar a fost cea care a prins cel mai bine la noi. Ne-am tot gândit cum să facem, ce să facem – iar varianta de colectare de alimente neperisabile pentru familiile nevoiașe a fost cea câștigătoare. Suntem în această inițiativă alături de alte 2 asociații din oraș, ne place mult să colaborăm cu parteneri diverși. Cercetașii sunt încântați să contribuie – de la distribuirea postărilor pe social media și răspândirea mesajului (acesta a fost unul din lucrurile esențiale – ca munca noastră să aibă efecte, ea trebuia să fie cât mai cunoscută în comunitate. Una dintre postările noastre are 7.500 de vizualizări și 55 de distribuiri, fără niciun fel de reclamă plătită), până la identificarea familiilor nevoiașe sau primirea alimentelor venite din comunitate.

În ce măsură ați reușit să vă atingeți scopul propus până acum? Care este numărul familiilor ce au beneficiat de ajutorul adus de voi? 

Sinceră să fiu, atunci când am început, nu am avut așteptări prea mari – ne doream să putem ajuta măcar câteva familii să treacă prin perioada asta mai dificilă. Nici nu știam cum vor reacționa oamenii, eram nesiguri și noi de toate restricțiile stării de urgență, plus acel sentiment de teamă care plutea în aer și pe care nu puteai să-l definești. Așa că nu ne-am stabilit ținte prea înalte. Doar că.. le-am depășit cu mult! Am reușit deja să ducem plase de vreo 12 kg fiecare la 46 de familii – săptămâna aceasta am mai strâns pentru 14 pachete și ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să ducem cel puțin 10.

Cum v-ați adaptat metodelor de prevenție astfel încât să reduceți posibilitatea contaminării?

Nu a fost prea greu – oamenii care au venit să ne aducă alimente erau foarte precauți. Ne lăsau plasa într-un loc stabilit – iar interacțiunea noastră cu ei se făcea respectând distanța. Am avut gel dezinfectant și alcool sanitar pentru curățarea mâinilor – dar fiecare din cei care au venit aveau ei înșiși o sticluță de gel dezinfectant a lor. Impresia a fost că cei mai mulți oameni sunt responsabili cu privire la situația prezentă. Sau, poate, oamenii responsabili sunt cei care au venit să doneze alimente.

Vrem să ajutăm! Cum putem face asta? 

Dacă sunteți din Drobeta Turnu Severin puteți veni să ne aduceți alimente neperisabile, la Pavilionul Alb din spatele scenei de la Pădurea Crihala – în fiecare zi, între 17:00 – 18:30

Dacă vreți să susțineți inițiativa noastră de la distanță, puteți dona bani în contul nostru bancar RO70 BTRL RONC RT05 0009 4701 – îi vom folosi pentru achiziționarea de alimente cu care echilibrăm plasele aduse de ceilalți sau completăm acolo unde lipsește ceva.