Cercetașul este ‘Gata oricând!’, chiar și în pandemie

Publicat pe de comunicare

Luna aprilie a reprezentat un moment important pentru organizația noastră, marcând în calendar Adunarea Generală Trienală. Această întâlnire, plină de voie bună, motivație și energie, a marcat debutul pentru noi proiecte strategice.

În concordanță cu Viziunea 2023 a organizației de a forma lideri autentici și integri, am aprobat un nou sistem de formare de bază, pentru voluntarii adulți din organizație. Cunoscut în cercetășia mondială ca Woodbadge, programul de formare se întinde pe un an de zile și conține sesiuni de formare față în față și online, activități practice, ușor de implementat acasă cu cercetașii din comunitatea locală, și sesiuni de mentorat și coaching din partea unor lideri și formatori cercetași cu experiență. Acesta are ca scop pregătirea adultului voluntar, pentru a putea realiza activități educative pentru copii și tineri, pe 13 domenii considerate esențiale în cercetășie: primii pași în cercetășie, imagine și reprezentare, protecția copilului, pedagogia cercetășească, animație socio-educativă, prim ajutor, practic în natură, spiritualitate, diversitate și incluziune, dezvoltare durabilă, leadership, comunicare și ciclul de viață al adultului în cercetășie.

This image has an empty alt attribute; its file name is F27B8862-1024x683.jpg

Misiunea Cercetăşiei, în societatea românească, este de a contribui la educarea copiilor și tinerilor, în vederea formării acestora ca cetățeni implicați și activi în societate. Din dorința de a rămâne relevanți pentru copii și tineri și de a oferi experiențe atractive și adaptate la lumea de azi și de mâine, în această Adunare Generală am aprobat  o nouă Politică Educațională a organizației. Direcțiile principale incluse în Politica Educațională, și cele care vor reprezenta piatra de temelie pentru revizuirea programului educațional cercetășesc sunt natura, dezvoltarea durabilă, implicarea tinerilor în comunitate, dezvoltarea de competențe pentru viitor și deprinderea de abilități pentru viață, spiritualitate, diversitate și incluziune. 

De asemenea, această Adunare Generală a marcat sfârșitul mandatului Consiliului de Conducere 2018-2021 și începutul unei noi provocări pentru Consiliul de Conducere 2021-2024. Interesele cercetașilor, la nivel național, vor fi reprezentate, pentru următorii 3 ani de: 

  • Elena Lupoaea-Petrea (Tromppy) – președinte, 
  • Sabina Grigore  – vicepreședinte și membru în Consiliul Director,
  • Anca Burlacu – secretar și membru în Consiliul Director, 
  • Oana Ghiocea – comisar internațional și membru în Consiliul Director,
  • Bogdan Fechită – membru în Consiliul Director,
  • Florina Pauleti – membru în Consiliu Director, 
  • Radu Ioanițescu – membru în Consiliul Director. 

Despre programe relevante și lideri implicați ne povestește și Elena (sau Tromppy pentru cei de-ai casei): ”Gata Oricând! Vă salut cu bucurie! Pornesc acest nou drum considerând cercetășia un actor relevant în sectorul educațional, de tineret și voluntariat, care prin intermediul, și cu sprijinul grupurilor de cercetași din toată țara, are un impact real în comunitate.

Cred în programe educaționale transformatoare, care contribuie la dezvoltarea personală a cercetașilor; în voluntari dornici și dispuși să aloce timp și resurse pentru copiii și tinerii cercetași, și mai cred că e nevoie de vizibilitate și de sprijinirea grupurilor locale de cercetași pentru a aduce un plus de valoare comunităților din care fac parte.

Un factor decisiv care m-a determinat să preiau acest mandat de președinte a fost contextul anului 2020 – un an în care parcă lucrurile s-au oprit în loc, un an care ne-a provocat să avem grijă de noi și de cei din jur, un an care ne-a determinat, și ne determină în continuare, să răspundem cu Gata Oricând! Și, în aceeași măsură, un an în care este mai important ca oricând să ne continuăm misiunea de a contribui la o lume mai bună, având aproape de noi Metoda Scout, Legea și Promisiunea Scout.

Cercetășia este un program educațional captivant pentru mii de copii și tineri din România și de pe întreg globul. Educația cercetășească dezvoltă caractere puternice și construiește comunități durabile, de încredere. În prezent, în România, peste 4000 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 24 de ani, din toată țara beneficiază de aceste program complex de formare și dezvoltare, cu sprijinul celor 1500 de voluntari adulți.

Acțiunea face parte din proiectul Moving on finanțat prin programul Messengers of Peace, pentru a crește dezvoltarea organizațională care permite replicarea unui model administrativ și pedagogic la toate nivelurile cercetășești.

The activity is part of the Moving on project funded by the Messengers of Peace program, to increase the organizational development that allows the replication of an administrative and pedagogical model at all levels of Scouting.