Tinerii au nevoie de cercetași mai mult ca niciodată – iar tu poți ajuta prin voluntariat

Pandemia și-a pus amprenta asupra Mișcării Cercetășești, care a pierdut atât la nivel național, cât și la nivel mondial, un sfert din numărul de membri în doar un an. Dar, este rândul nostru de a reconstrui ceva mai bun.

Anul trecut a fost dificil pentru mulți dintre noi, nu numai pentru cei cu slujbe eroice sau pentru cei care s-au îmbolnăvit ori au pierdut persoane dragi. Tinerii au suferit la fel de mult ca oricine altcineva. Despărțiți de prietenii lor, de școlile lor, lipsindu-le examenele și lucrurile simple, cum ar fi întâlnirea cu bunicii; aceasta va fi fost una dintre cele mai grele perioade pe care au cunoscut-o vreodată. 

Acești tineri au fost numiți “Generația Covid”. Eu prefer să îi numesc “Generația Speranței”. Pentru că spiritul lor luminos, rezistența și determinarea de a nu renunța niciodată, continuă să inspire. Ei ne dau tuturor o speranță renăscută pentru viitor.

De-a lungul pandemiei, cercetașii au înregistrat milioane de minute la întâlnirile ZOOM, menținând tinerii în legătură cu prietenii lor. De asemenea, au strâns peste un milion de lire sterline pentru cauze nobile, parcurgând în mod colectiv distanța până la lună și în jurul lumii. Toate acestea se datorează echipei noastre incredibile de voluntari, toți oferind puțin timp pentru a face o diferență uriașă. 

Dar pandemia a avut efecte adverse și asupra mișcării. Într-un singur an am pierdut un sfert din numărul membrilor noștri – 130.000 adulți și tineri care pur și simplu nu au putut continua din cauza presiunilor legate de izolare, situații de muncă incerte, sau pentru că au avut nevoie să petreacă timp în plus având grijă de cei dragi.

Înțelegem că sănătatea și starea familiei noastre au întâietate, dar pierderea unor membri ai familiei de cercetași este într-atât de dureroasă – mai ales că mișcarea a crescut atât de puternic între 2006 și 2020 (cu peste 200.000 de persoane). Atunci când voluntarii pleacă, tinerii și copiii cu care lucrăm pierd oportunități.

Acum că programul de vaccinare continuă să se desfășoare în cel mai remarcabil mod, este momentul nostru de a construi din nou, mai bine. De aceea, fac apel la noi voluntari care să ni se alăture.

Viitorii noștri voluntari ar putea fi părinți ai tinerilor care fac deja parte din mișcare, oameni care își amintesc de zilele când erau cercetași sau cei care doresc să îi sprijine mai bine pe tinerii din comunitatea lor. Îmi place acest citat pe care l-am auzit de la un tânăr inspirat pe nume Woody: ”Nu vreau să mă întorc la normal. Vreau să mă întorc la mai bine”. Este atât de adevărat, acum este un moment minunat pentru noi să ne reevaluăm prioritățile și să ne gândim la ceea ce contează cu adevărat. 

Și nu uitați, voluntariatul este o strada cu două sensuri. Voluntariatul vă face să vă simțiți bine, vă lărgește cercul de prieteni și vă oferă abilitățile și experiența de care ați putea avea nevoie pentru primul loc de muncă, pentru o provocare sau o schimbare de carieră. Pur și simplu, voluntariatul este bun pentru tine.

Nu există îndoială: noua lume va arăta diferit. Vom lucra mai mult de acasă și, fără a face naveta, poate că vom avea timp disponibil pentru a ne dedica voluntariatului. Să ajuți la cercetași alături de fiul sau fiica ta este o modalitate excelentă de a petrece timp împreună – fie că este vorba de o drumeție în pădure sau doar de un joc de gașcă, este adesea antidotul perfect pentru orele petrecute la laptop. De aceea, fac apel la familii să se alăture și să experimenteze puțin din magia cercetașilor pentru ei înșiși.  

Vom căuta, de asemenea, diferite tipuri de voluntari – de toate vârstele, abilitățile și mediile.

Așa că haideți să nu ne întoarcem doar la situația din trecut. Haideți să ne întoarcem mai mari și mai buni ca niciodată, întâmpinându-i pe cei care nu s-au gândit la cercetași până acum. Acest an, mai presus de toate, a arătat cât de important este să lucrăm împreună pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie. 

Așa că alăturați-vă mie și fiți voluntari – ajutați-ne să aducem o contribuție vitală la un viitor nou și mai bun. La sfârșitul zilei, nu măsurăm viața prin ceea ce putem obține, ci prin ceea ce putem oferi. Aceasta este adevărata cale spre fericire. 

Articol tradus și adaptat de Marta Strîmbeanu şi preluat din Independent: Young people need the Scouts now more than ever – and you can help by volunteering

Foto: Ioana Han

Autor: Bear Grylls, Ambasadorul Cercetășiei la nivel mondial (Chief Ambassador of World Scouting)