Cercetașii României se implică activ în comunitate

65 de proiecte comunitare vor fi realizate de copii și tineri

Organizația Națională „Cercetașii României”, cu sprijinul Kaufland România, a dat start campaniei „PPP – Împreună facem bine”,  un program educațional de formare a abilităților de viață adresat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 24 ani.

În urma atelierelor de învățare facilitate de adulți, 65 de echipe formate din aproximativ 650 copii și tineri din toată țara vor implementa în propriile comunități proiecte de educație, sociale sau de mediu, cu sprijinul unor mini-granturi în valoare de 250 de EUR.

PPP – Programul pentru Patrule s-a născut din dorința de a oferi membrilor din Organizație un cadru sigur de învățare prin metoda lucrului în echipe mici (patrule), cu care cercetașii sunt deja obișnuiți. Astfel, toate măsurile de siguranță sunt respectate, iar copiii și tinerii au ocazia de a fi alături de prieteni, de a socializa și de a învăța să lucreze în echipă.

Odată cu începutul verii, peste 200 de copii și tineri care au participat la atelierele educaționale au început să pună în practică cele învățate, contribuind cu propriile idei la binele comunității. Astfel, campania PPP – Împreună Facem Bine a pornit deja în București, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Iași, Mediaș și Sibiu. Echipele de cercetași vor amenaja diverse spații verzi din orașele lor, vor facilita activități pentru copii ce provin din medii defavorizate, vor contribui la educarea comunităților prin dotarea unei școli cu cărți sau organizarea de cluburi de lectură, vor ecologiza diverse zone sau vor construi o cișmea cu apă potabilă, vor învăța tehnici de prim ajutor pentru a fi mereu pregătiți în cazuri extreme. Toate aceste acțiuni organizate de tineri pentru propria lor comunitate vor fi însoțite de campanii de informare și conștientizare privind importanța comportamentelor responsabile în relație cu mediul înconjurător și resursele Planetei.

„Noi, la Kaufland România, credem în puterea echipelor și sperăm ca programul PPP să inspire copiii și tinerii din România să creadă în propriile forțe și să realizeze cât de mult bine pot face în jurul lor. Să fie un exemplu pentru cei din jur și să demonstreze că implicarea face diferența.” – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.  

Campania PPP – Împreună facem Bine va continua și în alte comunități pe parcursul următoarelor luni, pentru că “cel mai important lucru este să încerci să pui puțină fericire în viața altora”, așa cum spunea fondatorul Mișcării Mondiale Scout, Robert Baden Powell.

Deși pandemia a redus considerabil interacțiunile față în față și a schimbat modul natural în care organizăm activități la cercetași, ne-am adaptat și am găsit soluții pentru a putea oferi în continuare copiilor și tinerilor noștri un mediu de dezvoltare și de interacțiune, atât de valoroase în această perioadă dificilă pentru ei. Păstrând siguranța ca prioritate, ne bucurăm că ne-am putut relua o parte dintre activități și sperăm ca urmele lăsate de cercetași în comunitate să fie îndemnuri și pentru alți tineri de a contribui în mod responsabil la binele celor din jur și al naturii.” (Mihaela Gîrleanu, director executiv ONCR).