22 februarie – Ziua Mondială a Cercetăşiei

Pe 22 februarie, Cercetașii României se alătură celor peste 50 de milioane de cercetași din întreaga lume, pentru a sărbători nașterea fondatorului mișcării, Lordul Robert Baden-Powell și Ziua Mondială a Cercetășiei (cunoscută și ca Ziua Gândului).

Cercetășia începe acum 115 ani, când Robert Baden-Powell, profesor, artist, scriitor și erou național al Angliei, organizează o tabără experiment pe Insula Brownsea, la care iau parte 20 de tineri. Împărțiți pe grupuri mici – patrule, acești primi cercetași participă la probe, exerciții și concursuri, au misiuni de recunoaștere, pleacă în drumeții și sunt nevoiți să se descurce singuri în mijlocul naturii. Seara, poveștile din jurul focului de tabără devin prilej de învățare. Succesul acestei tabere este transpus în cartea Scouting for Boys. Ea devine a patra cea mai vândută carte din lume și temelia pentru ceea ce va însemna pedagogia cercetășească și  lansarea mișcării mondiale scout, onorată cu titlul de cea mai importantă organizație de tineret din lume. 

Cercetășia, prin propunerea ei educativă, însoțește tinerii în tranziția lor de la copilărie la vârsta adultă, ajutându-i, într-un mediu sigur, să dezvolte competențe, comportamente, valori și atitudini necesare cetățeniei active. Este o mișcare a tinerilor și pentru tineri, susținută de adulți; nu este o mișcare pentru tineri gestionată de adulți în numele lor, ci o mișcare în care tinerii și adulții lucrează împreună, în parteneriat, cu mult entuziasm.

Cercetășia oferă contexte diverse de dezvoltare personală și emoțională într-un mediu sigur și sănătos. Cercetășia îi pregătește pe tineri pentru a fi activi la nivel local și global, și pentru a răspunde provocărilor economice, sociale și de mediu actuale, contribuind astfel la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Astfel, tinerii cercetași arată grijă și empatie pentru ceilalți, iau decizii, își asumă responsabilitate pentru acțiunile lor și își păstrează angajamentele luate, își afirmă valorile, cauzele și idealurile și acționeze în consecință pentru acestea, respectă alte culturi indiferent de gen, etnie, religie, limbă sau cultură, cunosc mediul înconjurător și au comportamente responsabile în protejarea acestora.

“Robert Baden Powell ne îndeamnă – să lăsăm lumea un pic mai bună decât am găsit-o!-, iar această zi ne oferă prilejul să reflectăm la motivul pentru care suntem cercetași, precum şi la contribuţia pe care fiecare dintre noi o avem în comunitățile din care facem parte. E o zi în care peste 50 de milioane de cercetași din întreaga lume sunt în sărbătoare. Vă invit să ne bucurăm cu toții de această aniversare și să transformăm fiecare zi cu aceeași intenție pe care ne-a lăsat-o Baden Powell, să știm că am făcut tot posibilul pentru a dobândi această lume puțin mai bună. Răspunde-ți cu ‘Gata oricând!’ la toate provocările pe care le trăim în perioada aceasta.” – Elena Lupoaea-Petrea, Președinte ONCR

Mulțumim pentru cadouri și sprijin partenerilor noștri de la MaraMura, 5toGo și Elefant și fiecărui om bun care a ales să-și arate iubirea față de cercetășie printr-o donație.