Declarația ONCR cu privire la situația din Ucraina

Organizația Națională Cercetașii României este profund îngrijorată de operațiunea militară asupra Ucrainei și de deteriorarea generală a situației de securitate din regiune.

Promovăm soluționarea oricărei dispute în acord cu principiile dreptului internațional și păstrând cel mai mare respect pentru drepturile omului, integritatea teritorială și suveranitatea națiunilor.

În ceea ce privește modul în care este afectată cercetășia din Ucraina, menționăm că deși Centrul Regional de Asistență Eurasia, cu sediul la Kiev, și-a mutat întreaga activitate în mediul virtual începând din 2020, iar personalul său internațional lucrează din diferite țări, Organizația Mondială a Mișcării Cercetășești menține un contact strâns cu personalul și Organizația Națională din Ucraina.

Mișcarea cercetășească are și se mândrește cu un lung istoric de susținere a păcii, justiției și drepturilor omului, inclusiv drepturile copiilor și tinerilor din întreaga lume, în special în zonele în care apar conflicte. Încurajăm concentrarea tuturor eforturilor pentru a asigura încetarea imediată a ostilităților și protecția tuturor civililor, inclusiv a copiilor și tinerilor, acordând prioritate diplomației pentru o abordare pașnică a tuturor problemelor.

Suntem alături de frații și surorile noastre cercetași/e care trec prin momente dificile în această perioadă și îi asigurăm de întreaga noastră solidaritate.