Viața la frontieră prin ochii cercetașilor (IV)

Ce este acest jurnal? 

Am deschis apelul la solidaritate pentru ucraineni în prima zi de război. În mai puțin de 5 ore, s-au mobilizat grupuri de voluntari în peste 15 orașe, Gata Oricând! să ofere cazare și să transporte oameni care fug din calea războiului. 

Mai mult ca oricând, în  asemenea momente de criză, putem vedea cu claritate rezultatele și impactul programului educațional cercetășesc care le formează tinerilor caractere puternice și abilitățile de viață necesare pentru răspuns rapid și acțiune în comunitate. 

Tocmai de aceea, dincolo de cifre, rezultate și monitorizări în timp real, prin acest jurnal de frontieră, ne dorim să aducem mai aproape de voi experiențele personale ale cercetașilor activi în țară, poveștile, emoțiile și trăirilor lor autentice. Astfel, prin ochii lor, putem rămâne cu toții conectați la realitatea din teren. 

Ce-am văzut?

Am văzut oameni dornici să ajute. Trăirile au fost la cote maxime. Am fost năpădiți de emoții și impresionați de munca celorlalți voluntari. 

Ce ne-a marcat și mai tare, a fost dăruirea și dorința oamenilor de a ajuta, părinți, tineri cercetași, lideri și voluntari ai organizației. 

Ce-am făcut?

Cercetașii din CL Constantin Sapatino Iași, împreună cu cercetașii din  CL ,,Cutezătorii” Botoșani, s-au alăturat campaniei de întrajutorare a refugiaților. Cu ajutorul donațiilor oferite de părinții cercetașilor și de către cercetași, aceștia au reușit să sprijine material eforturile autorităților locale din Săveni care găzduiesc refugiați din Ucraina. 

Motorul acțiunilor are un nume: Andreea Asavinei, exploratoare din patrula Șosete cu șlapi. La chemarea ei s-au mobilizat mai multe patrule. Patrula Panterele Roz, coordonată de Ana Maria și Florin, au fost din nou la înălțime! Au strâns donații în alimente, au făcut sandwich-uri și pandișpane, care au ajuns direct la refugiații care au intrat în țară prin vama Sculeni. Felicitări panteruțelor!

Exploratorii s-au mobilizat și au strâns alimente pe care le-au predat la centrul de refugiați de la Egros. Împreună cu temerarii, au strâns donații financiare, din care au cumpărat pamperși și saltele, pe care le-au dus la centrul de refugiați de la cafeneaua din Piața Unirii.

În paralel cu aceste acțiuni, cu ajutorul unei mămici de temerar – Mihaela Brebu, au făcut rost de o mașină de spălat, care a fost montată într-un apartament, pus la dispoziția refugiaților de un alt părinte de temerar – Christine Radu, în care locuiesc două mămici tinere cu fetițele lor de 1 an și 1 an și jumătate. Acestea au ales să rămână la Iași, neavând unde altundeva să se ducă. 

Lupișorii au scris scrisori de compasiune și încurajare pentru copiii aflați în tranzit în Gara Iași, unde au făcut o vizită și au dus jucării donate, fructe și sucuri cumpărate din ce au strâns ei la patrulă.

Sprijinul nostru nu se oprește aici, vom continua să facem acțiuni prin care să facem lumea un pic mai bună.

Este în continuare multă nevoie de ajutor. Orice ajutor, oricât de mic, contează. Fie că este vorba de o donație financiară, una materială sau timp oferit ca voluntar. Orice mână de ajutor contează. 

Cum ne poți susține?

Persoană fizică – ne poți susține printr-o donație, folosind formularul de aici

Persoană juridică – ne poți susține completând contractul de sponsorizare pe care să îl trimiți la mihaela.girleanu@scout.ro.

Dacă îți dorești să te alături acțiunilor voluntare ale cercetașilor, nu ezita să contactezi cel mai apropiat centru local. 

(sursa: Marilena Haraga – Centrul Local Sapatino Iași, Organizația Națională Cercetașii României)