10 activități de consolidare a păcii pentru tineri

Publicat pe de Flavia
„Sapatino” Iași

Articol tradus – 10 peace-building activities for young people de la WOSM

În calitate de cercetași, dorim să creăm o lume mai bună în care să existe pace, solidaritate, dialog și înțelegere.

Din moment ce știm că schimbarea începe cu noi, hai să lucrăm cu grupurile de cercetași pentru a construi o cultură a păcii în cercetășie! Aceasta poate include ajutarea cercetașilor să se simtă liniștiți cu ei înșiși, cu semenii și cu familia lor, cu comunitatea lor locală și, în cele din urmă, cu comunitatea lor globală. 

Cum îi învățăm pe tineri despre pace?

Pentru a vă ajuta, am colectat 10 activități pe care liderii și mentorii de la cercetași le pot facilita tinerilor – cinci pentru copiii sub 11 ani și cinci pentru cei mai mari.

Amintiți-vă, chiar și cei mai tineri cercetași pot contribui și pot prelua conducerea în construirea unei culturi a păcii.

Activități de consolidare a păcii pentru copii (sub 11 ani)

1. Safe Spaces (Spații Sigure)

În Cercetășie, credem că toată lumea trebuie să lucreze împreună pentru a crea spații sigure. În calitate de Lider la Cercetași, ai responsabilitatea de a face tot ce poți pentru a crea un spațiu sigur pentru discuții. Dar fiecare cercetaș, chiar și cei mici, trebuie să contribuie.

În această activitate, copiii trebuie să descopere elementele care constituie un spațiu sigur și modul în care pot crea unul.

Faceți clic aici* pentru a obține instrucțiunile pentru Spații Sigure, iar pentru a accesa setul complet de activități despre „Sprijinirea refugiaților și a copiilor strămutați” clic aici**.

*https://www.scouts.org.uk/activities/safe-spaces/ 
**https://www.scouts.org.uk/about-us/help-others/community/supporting-refugees-and-displaced-children/ 

Creat de: The Scout Association in the United Kingdom în parteneriat cu Salvați Copiii

2. Slow Leak

Când suntem calmi și conștienți de noi înșine, suntem într-o poziție mai bună de a-i ajuta pe alții. Această activitate va ajuta la dezvoltarea conștientizării de sine și la exprimarea imaginației, oferind în același timp un sentiment liniștitor și calm.

În această activitate, participanții se relaxează în timp ce pretind că sunt baloane care se umflă și se dezumflă.

Găsiți jocul la paginile 9-10 din „Scouting in Humanitarian Settings Action Kit” – aici*

*https://members.scout.org/humanitarian-action-kit 

Creat de: World Organization of the Scout Movement (WOSM)

3. Helping Hands (Mâini de Ajutor)

Cu toții avem nevoie de cineva pe care să ne bazăm atunci când avem o perioadă dificilă. Uneori, trebuie să ne amintim că există persoane pe care ne putem baza. 

Înțelegând cine este sursa lor de sprijin, activitatea poate arăta tinerilor cercetași că nu sunt singuri atunci când se confruntă cu provocări.

Urmărește acest scurt video explicativ*, pentru a vedea cum se realizează activitatea.

*https://www.youtube.com/watch?v=KuCjMxsERO0 

Creat de: Scoutadelic 

4. Hunt the Ring (Vânează Inelul)

Ce înseamnă să faci parte dintr-o comunitate globală? Cum suntem toți conectați? Unele lucruri, cum ar fi tradițiile, cântecele sau ceremoniile ar putea arăta puțin diferit în locuri diferite, dar indiferent unde se află, cercetașii dobândesc abilități similare.

În activitatea Hunt the Ring, cercetașii se vor distra în timp ce învață despre diferențe, asemănări și solidaritate. Ei vor învăța un joc dintr-o altă țară care a fost afectată de conflict, apoi se vor gândi la jocurile lor preferate.

Faceți clic aici* pentru a obține instrucțiunile pentru Hunt the Ring.

*https://www.scouts.org.uk/activities/hunt-the-ring/ 

Creat de: The Scout Association in the United Kingdom în parteneriat cu Salvați Copiii

5. Dialogue Chat

Tinerii admiră liderii cercetași, profesorii și alți adulți din jurul lor. Putem ajuta la păstrarea unui spațiu sigur pentru copii atunci când au întrebări sau îngrijorări cu privire la evenimentele pe care le trăiesc sau despre care aud.

De asemenea, îi putem învăța abilități cheie de comunicare, cum ar fi dialogul, pentru a-i ajuta să aibă conversații productive și semnificative cu oameni din diferite medii și cu perspective diverse.

Pentru a începe, consultați aceste 10 principii pentru a ajuta copiii să învețe abilitățile de dialog – aici*.

*https://www.scout.org/news/story/how-introduce-principles-dialogue 

Creat de: WOSM

Activități de consolidare a păcii pentru tineri (11 ani+)

1. Negotiating the Meaning of Personal Choices 

Această activitate va ajuta la dezvoltarea abilităților de negociere și cooperare, în timp ce se construiește respectul față de ceilalți. Promovează deschiderea și curiozitatea.

Găsiți această activitate la paginile 14-15 din „Scouting in Humanitarian Settings Action Kit” – aici*

*https://members.scout.org/humanitarian-action-kit 

Creat de: World Organization of the Scout Movement (WOSM)

2. Displaced Cook-Off

În această activitate, cercetașii învață cum este viața celor care trebuie să gătească și să mănânce după ce au fost strămutați. Face parte dintr-o serie de 24 de activități care îi ajută pe tineri să învețe despre conflict, primirea noilor veniți, implicarea comunității și multe altele. Activitățile sunt în 5 părți: (1) Identifică nevoia, (2) Planifică acțiuni, (3) Acționează, (4) Învăță și fă mai multe schimbări și (5) Spune lumii.

Faceți clic aici pentru a obține instrucțiunile pentru Displaced Cook-Off.

*https://www.scouts.org.uk/activities/displaced-cook-off/ 

Creat de: The Scout Association in the United Kingdom în parteneriat cu Salvați Copiii

3. Dialogo! Jocul

Dezvoltarea abilităților de dialog este o modalitate excelentă pentru tineri de a învăța cum să poarte conversații productive despre subiecte dificile și să exerseze ascultarea activă și autoreflecția

Dialogo! este un joc pentru tinerii lideri. Jocul te învață abilități de dialog, lucru în echipă, vorbire și învățare socio-emoțională.

Faceți clic aici* pentru a-l descărca gratuit – print-and-play în 8 limbi!

*https://www.kaiciid.org/what-we-do/dialogo-game 

4. Fake News Workshop (Atelier de Știri False)

Răspândirea dezinformării sau a știrilor false poate provoca sau agrava situații de criză. Gândirea critică și capacitatea de a evalua veridicitatea informațiilor au devenit o abilitate esențială pentru navigarea în lumea modernă.

Partajarea informațiilor fiabile poate ajuta la promovarea păcii și la o înțelegere exactă a situațiilor de criză și a persoanelor afectate. În acest atelier, cercetașii vor dezvolta abilități de gândire critică și vor învăța să evite știrile false și să caute surse de informații de încredere.

Găsiți-l la paginile 9-10 din acest ghid de educație pentru pace* (disponibil doar în Spaniolă momentan).

*https://scoutsfee.es/wp-content/uploads/2022/03/SCOUTS-POR-LA-PAZ-links.pdf 

Creat de: Federación de Escultismo en España

5. Celebrate Heroes of the Day (Sărbătorește Eroii Zilei) 

O modalitate simplă de a construi încredere, colaborare și un sentiment de speranță este încurajarea oamenilor să identifice ceea ce merge bine și să recunoască oamenii care contribuie în acțiuni cu impact pozitiv. Acest lucru se poate realiza folosind câteva instrucțiuni simple:

  • Pentru început, cereți participanților să completeze spațiul liber: „un moment pozitiv pe care l-am trăit astăzi este…” și „Sunt recunoscător pentru că…”
  • Apoi, cereți participanților să se gândească la impactul pe care alți oameni îl au asupra unor momente care au avut un rezultat bun, completând aceste spații libere: „Vreau să recunosc implicarea [numele persoanei] pentru că el/ea [ce a făcut] și care a contribuit/a ajutat cu [rezultatul]”
  • Faceți un pas mai departe, întrebând participanții: „Care sunt diferitele Hero Awards (apreciere, exprimată prin cuvinte, acțiuni sau obiecte) pe care vrem să le prezentăm astăzi și cui ați dori să le prezentați?”
  • Alocă timp participanților să-și împărtășească poveștile.
  • În final, organizați o ceremonie de premiere improvizată și informală! Luați în considerare utilizarea unor obiecte simbolice pentru premii.

Mulțumim tuturor liderilor cercetași, mentorilor și voluntarilor dedicați care contribuie la educația pentru pace. Munca voastră este vitală pentru a realiza o lume mai bună pentru toți.