Președintele României, Klaus Iohannis, ne onorează astăzi cu Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Comandor

Astăzi de 1 iunie, primim cu bucurie și responsabilitate din partea Președintelui României, Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Comandor.

‘Preocuparea pentru bunăstarea și viitorul tinerilor reprezintă o responsabilitate a întregii societăți. De aceea, merită recunoscute public și promovate implicarea și dedicarea celor care obțin rezultate remarcabile în protejarea și susținerea copiilor.’

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a decorat o serie de organizații și fundații, în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru profesionalismul, dăruirea și altruismul de care au dat dovadă în întreaga activitate desfășurată în beneficiul copiilor din România, precum și pentru eforturile constante depuse de-a lungul timpului pentru promovarea și apărarea drepturilor copiilor, contribuind la dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a acestora.’ se arată în comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale.

Primim astăzi, cu recunoștință, acest Ordin datorită eforturilor cercetașilor, liderilor cercetași, prietenilor, partenerilor și susținătorilor noștri. Suntem astăzi aici, oferind educație de calitate, datorită crezului pe care îl avem, că doar contribuind la educația copiilor și tinerilor vom putea lăsa lumea mai bună decât am gasit-o, iar sărbătoarea de astăzi este o încununare a eforturilor multor generații de lideri cercetași voluntari.

De peste 30 de ani, angajamentul cercetașilor față de comunitatea din România este anual asumat prin implicarea a 1500 de tineri și adulți voluntari în programe educaționale săptămânale și peste 5000 de copii și tineri care gustă, trăiesc și se hrănesc cu valorile cercetășești. Educația este un proces longitudinal, care necesită consecvență și monitorizare periodică pentru a putea evalua progresul. Modelul educațional cercetășesc este un model educațional sustenabil, urmărind cu tenacitate dezvoltarea copiilor și tinerilor în mod progresiv. Ne-am propus ca în 2024 să fim cea mai relevantă mișcare educațională pentru copii și tineri, iar această distincție ne onorează și ne motivează să acționăm mai departe pentru atingerea Viziunii.

Milioanele de ore de voluntariat ale liderilor cercetași nu le mai numărăm de mult timp. Cercetășia e un mod de viață și oricât ar vrea să pară cu început și sfârșit, ‘once a scout, always a scout’ (‘odată cercetaș, pentru totdeauna cercetaș’). Angajamentul ferm față de promisiunea cercetășească ne unește la toate nivelurile – local, național și mondial – într-o mișcare unitară și diversă. Tinerii, mentorați de liderii adulți, lucrează împreună, într-un parteneriat, cu mult entuziasm, pentru dezvoltarea de comportamente, valori și atitudini necesare în atingerea idealului: o societate în care trăim cu toții în libertate și în armonie, unul cu celălalt, și cu natura.

Promitem, pe cuvânt de cercetaș, să facem tot posibilul să ne îndeplinim mai departe misiunea și să construim alături de voi, comunități responsabile, cu cetățeni activi și implicați!