Lună: noiembrie 2007

Ne mutam la UP10!

Publicat pe de scout.ro

Astăzi începe cea de-a 10 ediţie a festivalului care aduce în fiecare an sute de cercetaşi la Alba Iulia de 1 decembrie: Festivalul Unitate şi Prietenie, ediţia 2007. Festivalul are loc între 29 noiembrie şi 2 decembrie.

 

Echipa redacţională a revistei InfoScout şi a www.next.scout.ro va fi prezentă în acest an pentru a lua pulsul evenimentelor la cald: interviuri, reportaje, fotografii şi orice altceva ce ne-ar putea ajuta să transmitem emoţiile şi sentimentele trăite la Alba tuturor cercetaşilor din ţară şi nu numai, care dintr-un motiv sau altul nu au ajuns în acest an la festival.

 

Aşa că fiţi cu ochii pe www.next.scout.ro sau www.cercetasiiromaniei.ro pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă la UP10!


InfoScout nr. 3

Publicat pe de scout.ro

Numărul revistei InfoScout pe luna Decembrie este de astăzi disponibil pe www.next.scout.ro sau www.cercetasiiromaniei.ro. acest al treilea număr continuă conceptul redacţional inaugurat în numărul precedent şi oferă informaţii de la Departamentul Formare al ONCR, detalii despre câştigătorii concursului de Felicitări de Crăciun, ce s-a mai întâmplat prin ţară în ultima lună şi alte câteva surprize.

 

Vă invităm să le descoperiţi în numărul 3 al revistei cercetaşilor români:)


Câstigatorii concursului de felicitari

Publicat pe de scout.ro

După ce au fost analizate atent toate propunerile de felicitări primite pentru concursul “Moş Crăciun te provoacă să îl ajuţi”, au fost alese felicitările care vor fi trimise tuturor partenerilor, sponsorilor şi altor organizaţii de cercetaşi din ţară şi din străinătate cu ocazia Sărbătorilor Crăciunului de către Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”.

 

Am văzut că nu am uitat să ne bucurăm, să cream, să lăsăm o parte din gândurile şi speranţele noastre pe o foaie de hârtie şi cel mai important, să avem dorinţa de a împărtăşi aceste lucruri cu cei din jurul nostru. Mulţumim tuturor centrelor locale care au participat (c.l. Sf. Anton Iasi, c.l. Cluj, c.l. Lycos Timişoara, c.l. Deva, c.l. Oradea, c.l. Peleş Sinaia, c.l. Tg. Jiu şi c.l. Drăgăşani) şi care au arătat că se pot mobiliza într-un timp relativ scurt şi vor într-adevăr să facă ceva.

 

Felicitarile trimise ne-au inspirat bucurie, gânduri de mai bine… Ne-au arătat partea copilărească din fiecare; simţeam entuziasmul lor, mândria cu care le-au facut… Vedeam desenele celor mici şi ne aminteam de zilele când nimic nu ni se părea imposibil şi când era de ajuns să întinzi mâna şi să poţi atinge stelele. Şi totodată, simţeam că trăim ca atunci…

 

Ca să nu mai lungim vorba, centrul local câştigător este c.l. Sf. Anton Iasi, care ne-a surprins cu ingeniozitatea cu care au lucrat felicitarile. Vă spunem un mare “Bravo” şi vă mulţumim pentru zâmbetele care ni le-aţi adus pe buze.

 

Vrem să mulţumim înca o dată tuturor pentru implicare şi vă dorim ca Moşul să vă aducă numai zambete şi fericire.

 

Împreună pentru o lume mai bună!


Despre Managementul Voluntarilor, la Busteni

Publicat pe de scout.ro

În weekendul 8-10 noiembrie, Departamentul de Resurse Umane a ONCR a organizat la Buşteni un stagiu de formare naţional pe tema Managementul voluntarilor ("Adultii in cercetasie").

 

Stagiul s-a adresat în special responsabililor locali cu resursele umane şi formarea, şi a fost încurajată participarea a câte 2 lideri din fiecare centru local, pentru asigura rezultate mai bune.

 

Au fost prezenţi 18 participanţi din 10 centre locale: Oradea, Sinaia, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Pandion Haliaetus Tulcea, Dimăncescu Bucureşti, Drăgăşani, Târgu Jiu, Turda şi Timişoara. Au fost abordate o multitudine de probleme, de la veşnicele întrebari "De ce să fiu voluntar?" şi "De ce la cercetaşi?" până la fişe de post, metode de atragere şi motivare a voluntarilor şi analiza nevoilor fiecărui centru local.

 

Participanţii au avut ocazia să realizeze planuri de acţiune privind atragerea şi managementul voluntarilor pentru centrele lor locale, urmând ca acestea să fie implementate în prima jumătate a anului viitor.

 

Acest stagiu face parte dintr-un proiect finanţat de către Regiunea Europeană Scout prin programul Friends of Scouting, proiect menit să răspundă prin 2 stagii centrate pe "Managementul voluntarilor" şi "Tehnici de fundraising" celor mai importante provocări cu care se confruntă ONCR în prezent.


UP10 pe ultimii 100 de metri

Publicat pe de scout.ro

10 ani de UP, 100 de ani de Cercetăşie, ultimii 100 de metri, un festival de nota 10… ne jucăm cu multipli de 10 în promovarea evenimentului.

 

Păi să mai dăm unul: 300! Nu are legătură cu spartanii şi nici cu filmul lui Zack Snyder ci are de-a face cu numărul de participanţi.

 

Chiar dacă acest lucru a însemnat prelungirea datei de înscriere cu încă o săptămână, până în prezent peste 300 de exploratori, seniori şi lideri şi-au anunţat prezenţa. Şi cu tot stafful avem în total… hmmm… foarte mulţi oameni! 🙂

 

Pentru a fi tot timpul la curent cu ce se întâmplă, adăugaţi la paginile favorite link-ul festivalului: www.unitatesiprietenie.ro Aici găsiţi newsletterul săptămânal, ştiri şi alte informaţii utile.

 

Vă aşteptăm, deci, la Alba Iulia pentru că ”Unitate şi prietenie” nu este un festival al albanezilor, este un festival al cercetaşilor din toată ţara! E festivalul vostru!

 

Ce va avea în plus festivalul din acest an se întreabă toată lumea. Vă răspundem cu atât: va fi un eveniment despre care se va vorbi şi peste 100 de ani!

 

Echipa UP10


Mos Craciun te provoaca sa îl ajuti

Publicat pe de scout.ro

O nouă provocare scoate la iveală spiritul creator din fiecare cercetaş, indiferent de vârstă sau Centru Local… şi da, chiar şi tu, cel care citeşti acum aceste rânduri, ai posibilitatea de a afla cât talent zace ascuns în tine…

 

Te provocăm să fii original, să fii cât mai creativ şi să ne încânţi ochii şi simţul estetic cu cea mai interesantă şi mai inovatoare felicitare de Crăciun realizată vreodată…

 

În zilele noastre, Crăciunul pare să aibă atâtea semnificaţii încât, încet, încet, ideea lui se pierde, se uită sau este pur şi simplu neglijată ori transformată. Alergăm după daruri cât mai spectaculoase, după ornamente pentru brad cât mai sclipitoare, încât nu mai ştim exact de ce facem asta, ce sărbătorim şi mai ales de ce. Nu mai vedem esenţa, lucrurile mărunte şi cele care într-adevar contează. Uităm să zâmbim, să iubim cu adevărat, să fim fericiţi alături de cei dragi. Părem a nu mai fii capabili decât să vedem partea comercială, bănească şi profitabilă a Crăciunului. Şi asta e doar o realitate tristă, dar mereu prezentă…

 

Într-o încercare timidă de a reînvia adevăratul spirit al Crăciunului, când putem să creem ceva fantastic, ceva într-adevar frumos şi bun, ne adresăm vouă, cercetaşi din toate centrele, cu o umilă rugăminte: amintiţi-vă clipele când eraţi cu adevărat fericiţi şi împliniţi! Cât de bine vă simţeaţi când vedeaţi că ceva făcut de mâna voastră aduce licărul acela de bucurie atât de rar văzut în ochii semenilor noştri? Cât de frumos era când vedeaţi că oamenii nu au uitat să zâmbească şi să dăruiască? Nu sunt cuvinte care să poate descrie anumite sentimente…

 

Cu apropierea Crăciunui de anul acesta, venim cu o nouă idee, cu o nouă provocare faţă de voi înşivă în primul rând. Tot ce trebuie să faceţi e să desenaţi o felicitare, cu gândul că lucrurile mărunte sunt cele care contează cu adevărat. O felicitare care să conţină mesajul vostru de pace, de iubire, de sărbătoare…de împlinire a tuturor dorinţelor… O felicitare care să vă reflecte idealurile, speranţele, visurile… şi gândurile pentru o lume cât mai bună. Desigur, aceasta trebuie să fie în ton cu atmosfera de sărbătoare, cu iarna, dar şi cu cercetăşia în general. Menţionăm de asemenea că acest concurs se adresează lupişorilor, temerarilor, exploratorilor şi seniorilor.

 

Centrul local care va avea cea mai originală felicitare, dar şi care să transmită exact spiritul sărbătorilor, va fii declarat câştigător, având posibilitatea să facă un număr mai mare care vor fi transmise cercetaşilor din toată lumea, biroului mondial, colaboratorilor şi sponsorilor din România şi în special din afară, precum şi tuturor celor care ne înţeleg şi ne sprijină în ceea ce facem.

 

Aveţi aici un fel de calendar al etapelor desfăşurării proiectului, menit să vă ajute să terminaţi totul la timp.
12.11.2007- promovarea proiectului;
20.11.2007- primirea felicitarilor model;
23.11.2007- selecţia modelului de multiplicat;
24.11.2007- anunţarea modelului câştigător;
25.11.2007- asigurarea materialelor;
01.12.2007- cumpărarea de plicuri pentru felicitări;
05.12.2007- imprimarea plicurilor cu adresele destinatarilor;
10.12.2007- primirea felicitărilor;
15.12.2007- punerea în plic şi trimiterea felicitărilor;
20.12.2007- evaluarea proiectului.

 

Menţionăm că prototipul felicitărilor vor fi trimise pe adresa: Strada Popa Şapcă, Bloc M3, Scara F, Ap. 2, localitatea Drăgăşani, Judeţul Vâlcea, pe numele Ciocan Giulia până pe data de 20.11.2007 cel târziu.

 

Câteva detalii tehnice:
– Bugetul proiectului este 100 RON. Iniţial stabiliserăm o valoare de 1.5 RON/felicitare, însă vom avea costuri destul de mari cu plicurile şi Poşta;
– nr de felictari de realizat: 100 bucăţi;
– formatul felicitărilor va fi lăsat la latitudinea cercetaşilor care le cofecţionează.

 

De ex. CL Alb Bucureşti va propune o felictare a cărei costuri de confecţionare din materialele cumpărate sunt de 0.6 RON/bucată la 100 de bucăţi. În condiţiile acceptării acestei propuneri ONCR va achiziţiona materialele necesare pentru cele 100 de felicitari în valoare de 60 RON (0.6 RON x 100 buc) iar de diferenţa de până la 100 RON alocaţi proiectului (adica 40 RON), ONCR va achiziţiona un bun destinat celor care au muncit pt felicitari. Este destul de puţin, însă dacă acum facem ca acest proiect să funcţioneze foarte bine, anul viitor va trebui sa îl dezvoltăm.

 

Vă amintim încă odată că felicitările trebuie să fie făcute manual, nu copiate sau luate de pe internet. Apreciem cel mai mult originalitatea şi mesajul transmis.

 

Închei acum în speranţa că vom vedea cât mai multe centre care se vor implica şi vor arăta că adevăratul spirit cercetăşesc este cel care contează, cel care face diferenţa, şi că acum, în secolul XXI, lumea nu a uitat să iubească şi să se bucure cu adevărat de micile minuni care ne lumineaăa viaţa.

 

Credem cu tărie într-o lume mai bună şi suntem siguri că doar împreună o putem face aşa…

Giulia Ciocan


Primii purtatori de cuvânt!

Publicat pe de scout.ro

Primul stagiu pentru tineri purtători de cuvânt a fost organizat de către Departamentul de Imagine şi Comunicare şi Centrul Local Cluj Napoca vineri, 9 noiembrie.

 

Scopul acestui stagiu-pilot a fost să ajute tinerii cercetaşi sau voluntari din cadrul Festivalului Luminii să reprezinte cât mai bine atât în exterior cât şi în interior Mişcarea şi să promoveze festivalul la care lucrează.

 

Stagiul a avut 9 participanţi (exploratori, voluntari şi lideri), care pe parcursul unei zile au avut ocazia să înţeleagă ce înseamnă un purtător de cuvânt, ce trebuie acesta să facă şi nu în ultimul rând să-şi demonstreze abilităţile de convingere.

 

Acest stagiu a constituit un prim prilej de testare a materialelor concepute pentru partea de Imagine şi Comunicare a Mapei Centrului Local, mapă ce va fi lansată în cadrul Adunării Generale a ONCR, cât şi a Ghidului de Reprezentare a Cercetăşiei.

 

Departamentul de Imagine şi Comunicare doreşte să mulţumească pe această cale Centrului Local Cluj Napoca pentru sprijinul acordat pe partea administrativă şi organizatorică a evenimentului.


Forumul Cercetasilor României

Publicat pe de scout.ro

Pentru o mai bună informare şi comunicare a cercetaşilor din ţară, azi s-a deschis oficial Forumul Cercetaşilor României.

 

Aici veţi putea găsi informaţii desspre campurile şi activităţile naţionale şi internaţionale, proiecte naţionale sau locale, există un cadru de discuţie pentru toate grupele de vârstă, şi nu în ultimul rând linkuri, telefoane şi alte informaţii utile.

 

La fiecare subforum veţi găsi un moderator care are datoria de a vă răspunde întrebărilor puse la respectivul sobforumul. Aceşti moderatori vor ţine la zi informaţiile din domeniul ales, astfel că veţi putea urmări foarte uşor detalii despre lucrurile care vă interesează. Totodată aveţi posibilitatea să puneţi întrebări sau să discutaţi pe baza lor.

 

Forumul doreşte să preia o parte din mesajele de pe grupurile de yahoo, astfel încat să se reduca numarul de mailuri primite de pe grupuri.

 

Pentru mai multe detalii, fiecare subforum are o descriere a temelor abordabile acolo, respectiv o descriere a moderatorilor.


 
Vă rugăm să citiţi regulamentul de la categoria "Forum" înainte de înregistrare. Cei care nu sunt înregistraţi nu vor putea intra pe categoriile lor de vârstă.

 

Echipa de administrare a Forumului


Sarbatoarea Muntelui, la prima editie

Publicat pe de scout.ro

De curând, la Râmnicu Vâlcea a avut loc prima ediţie a „Sărbătoarii Muntelui”, organizată la iniţiativa cercetaşului senior Mihnea Prundeanu, şi realizată cu sprijinul Centrului local Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea şi ai mai multor împătimiţi ai muntelui, membri ai familiei cât şi prieteni, care au contribuit financiar sau cu logistică la derularea activităţilor din cele 3 zile ale reuniunii.

 

Vineri şi sâmbătă au fost prezentate filme şi proiecţii de diapozitive cu tematică montană,  apreciate de asistenţa alcătuita în cea mai mare parte din cercetaşi. Serile de proiecţii au durat fiecare câte 3 ore şi jumătate.

 

În prima seară au fost prezentate proiecţii de către Ştefan Tembea de la Clubul de Turism Alpin Vânturăriţa din Râmnicu Vâlcea (două diasonuri cu titluri foarte inspirate: Simfonia norilor şi Lupta pentru supravieţuire) şi Mihnea Prundeanu care a prezentat o proiecţie despre Expediţia în Mont Blanc efectuată împreună cu prietenii săi Călin Floare şi Alex Dima.

 

A urmat apoi, ca într-un regal, prezentarea filmului Primei expediţii cu componenţă integral românească în Himalaia, ce a avut loc, timp de 2 luni şi jumătate, în anul 2003. Prezentarea a fost făcută de Teodor Tulpan (Fane), unul dintre membrii expediţiei care a ajuns în ziua de 22 mai 2003, pe vârful Everest (8.848 metri) alături de alţi trei membri ai expediţiei: Marius Gane, Lucian Bogdan şi Gică Dijmărescu. Filmul a fost vizionat cu răsuflarea tăiată, şi douăzeci de secunde după terminarea proiecţiei, după ce s-a aprins lumina în sală, nu s-a auzit un sunet.

 

Cei prezenţi au considerat că filmul trebuie văzut de fiecare cercetaş, pentru învăţămintele desprinse din experienţa acestor oameni atât de curajoşi. Pentru acest material amintesc doar două, se pare că sunt spusele unor mari exploratori-alpinişti, – De ce urcăm înălţimile?!… – Pur şi simplu pentru că ele există… şi Nu ne întrecem cu muntele, ne întrecem întotdeauna cu noi înşine… poate mai trebuie adăugat şi În viaţă trebuie să ştii, cunoscându-ţi limitele, când trebuie să renunţi, aşa cum au renunţat cei mai mulţi dintre membrii expediţiei, unii doar la 350 metri de vârf.

 

În ziua  a doua a reuniunii cercetaşii din Râmnicu Vâlcea au prezentat proiecţii de fotografii, munţii Lotrului, Şureanu şi Parâng, Mihnea Prundeanu a prezentat proiecţia prof.univ.dr. Dinu Mititeanu intitulată Fascinaţia Dolomiţilor şi Flaviu Zapca de la Clubul Alpin Universitar Cluj proiecţia Expediţia din Caucaz, ascensiune pe vf. Elbrus (5.642 metri).

 

Au fost două seri extraordinare iar participanţii, protagoniştii proiecţiilor şi spectatorii, au vorbit în final deja despre…ediţia a II-a a Sărbătorii Muntelui…

 


Un articol de Nicu Almaşi