Cercetașii pentru Ucraina

Încă din prima zi a declanșării războiului din Ucraina, Cercetașii s-au mobilizat rapid pentru a oferi ajutor. În continuare, zeci de grupuri locale și sute de cercetași răspund zilnic nevoii de implicare și solidaritate pentru refugiați.

Ca organizație, am acționat în două direcții: crearea de materiale suport și promovarea păcii și a dialogului și sprijinirea activă și proactivă a eforturilor de ajutorare a refugiaților.

CE FACEM?

Educațional și strategic. Promovăm pacea și dialogul ca metodă de rezolvare a conflictelor. Totodată ne asigurăm că tot ce facem alături de copiii și tineri noștri se întâmplă într-un mediu sigur. 

Ajutorul eficient este de obicei o activitate pe termen lung, planificată și structurată. E adevărat că acum este momentul să acționăm, dar promovăm acțiuni eficiente care să dureze în timp ca mod de funcționare. Războiul în curs, din Ucraina, tulbură pacea noastră și creează incertitudine. Dacă vrem să ajutăm eficient, ar trebui să avem grijă de sănătatea și siguranța noastră și să continuăm normalitatea noastră. 

Sprijin direct și proactiv. Cercetașii voluntari au oferit sprijin la granițe (orientare  și traducere), cazare, masă și transport pentru refugiați. De asemenea, am implicat resurse umane în colectarea și sortarea de bunuri, atât în depozite organizate de noi, cât  și în alte locații din țară, alături de alte ONG-uri. 

Cu sprijinul a peste 230 de voluntari cercetași am reușit următoarele:

  1. să oferim îndrumare online sau la graniță la peste 700 de persoane prin organizarea voluntarilor cercetași în spațiile special amenajate de info-point,
  2. să transportam de la graniță aprox. 378 de persoane / 23.000 km parcurși,
  3. să mediem sau sa asigurăm cazarea și alimentația a aprox. 611 persoane în diverse orașe,
  4. să realizăm trei transporturi în Ucraina de medicamente și materiale sanitare,
  5. să realizăm patru transporturi cu produse neperisabile, materiale de igienă și îmbrăcăminte în Republica Moldova,
  6. să contribuim zilnic la sortarea și transportarea lucrurilor pentru refugiați (mâncare, apă, haine, paturi, obiecte de igienă etc.) în peste 8 puncte de colectare din țară,
  7. să ajutăm la derularea aspectelor logistice în 7 centre în care au fost cazați refugiați (sprijin informativ, servirea mesei, amenajare etc.),
  8. să ajutăm la dotarea și alimentarea taberelor de refugiați de la Botoșani.

 

CUM NE POȚI AJUTA?

Dacă vrei să sprijini și tu acțiunile noastre, o poți face donând orice sumă, pe pagina noastră doneaza.scout.ro.

Banii colectați intră în fondul apelului de solidaritate prin care susținem cazarea, masa și transportul cetățenilor ucraineni și cheltuielile adiacente voluntarilor implicați.

Le mulțumim și pe această cale, grupurilor de Cercetași din Alba-Iulia, Arad, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Dej, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Galați, Hargita, Iași, Ilfov – Popești-Leordeni și Voluntari, Mediaș, Mioveni, Mureș, Neamț, Oradea, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Târgu-Jiu, Tecuci, Timișoara și Tulcea, pentru spiritul de inițiativă, mobilizare și implicare. 

Materiale publicate de noi până acum:

(Cum) să vorbești copiilor și tinerilor despre război? (I)

(Cum) să vorbim despre războiul din Ucraina (II)

Viața la frontieră prin ochii cercetașilor (I)

Conturi de Social Media:

Facebook 

Instagram