Cum au ajutat cercetașii refugiații ucraineni în ultimul an

Publicat pe de Flavia

Imaginează-ți că te trezești într-o zi și trebuie să lași totul în urmă – casa, prietenii, poate chiar și familia. Imaginează-ți că trebuie să îți părăsești țara și tot ce ai construit, că trebuie să fugi fără să știi unde mergi, totul pentru a scăpa cu viață dintr-un conflict care-ți pune în pericol zilnic siguranța.

Tomis, Constanța / 05.03.2022

Războiul – un cuvânt ce provoacă frisoane și teamă, un eveniment teribil care transforma oamenii în refugiați fără să-și dorească asta. Imaginează-ți, doar pentru un moment, cum ar fi să pleci de acasă și să te îndrepți către necunoscut. Aceasta este realitatea pentru milioane de refugiați din întreaga lume, inclusiv pentru mulți ucraineni care au găsit refugiu în România.


Oamenii devin refugiați nu prin alegere, ci din cauza circumstanțelor.

– António Guterres

Cu toate acestea, în mijlocul acestei suferințe, există speranță. Există organizații și oameni care se ridică în apărarea celor mai vulnerabili și oferă sprijinul necesar pentru a-i ajuta să depășească aceste vremuri dificile. Printre acești oameni se numără și cercetașii români, care au fost prezenți și-au făcut tot posibilul pentru a oferi sprijin și speranță refugiaților ucraineni.

Tomis, Constanța / 05.03.2022

Războiul în România: Cum au intervenit cercetașii pentru a ajuta refugiații afectați

În acest articol, vom explora acțiunile pe care cercetașii le-au întreprins pentru a ajuta refugiații, impactul acestor eforturi atât asupra refugiaților, cât și asupra cercetașilor și modul în care aceste acțiuni continuă să inspire.

Logistic

În primele luni ale războiului, când mii de oameni fugeau de conflictele armate din regiunea de est a Ucrainei, cercetașii s-au îndreptat spre graniță pentru a ajuta la trecerea acestora în siguranță.

CL „Sapatino” Iași

O parte dintre cercetași au oferit transport spre cazări sau locuri de tranzit cu alte țări, au identificat locuri de cazare în țară, la cercetași și prieteni ai cercetășiei, au oferit informare și consiliere la graniță și / sau un gând bun, un zâmbet sau încredere. Alți cercetași au ajutat la amenajarea locurilor în care se strângeau donații și erau cazați refugiații în tranzit și au cărat și sortat haine. Tinerii și adulții s-au mobilizat și au strâns alimente pe care le-au predat la centre de refugiați, i-au ajutat pe cei de la UNICEF cu logistica refugiaților, cu orientare și multe altele. 

Tomis, Constanța
CL „Murialdo into the wild” Roman
CL „Cutezătorii” Botoșani
Oradea

Puteți citi despre acțiunile cercetașilor la graniță în următoarele articole:

The Messengers of Peace Heroes Award

Messengers of Peace este o inițiativă a Cercetășiei Mondiale, care îi inspiră pe cercetașii din întreaga lume să ia măsuri în comunitățile lor, contribuind la obiectivele de dezvoltarea durabilă. Cercetașii din întreaga lume muncesc pentru a construi o cultură durabilă a păcii și dialogului. Din 2010, Messengers of Peace a implicat aproape toate cele 173 de organizații naționale de cercetași. A inspirat peste 16 milioane de proiecte și acțiuni, în valoare totală de peste 2 miliarde de ore de serviciu comunitar, care au contribuit la realizarea ODD.

Paul, un tânăr cercetaș, a fost recunoscut drept unul dintre Messengers of Peace Heroes 2022 pentru acțiunile sale curajoase la granița dintre România și Ucraina. În ciuda faptului că era încă la liceu în acel moment, Paul s-a oferit voluntar să meargă la graniță și să ofere asistență refugiaților care încercau să treacă în România

Acolo, el a acționat ca translator și ghid pentru a ajuta mii de refugiați să găsească adăposturi temporare, să primească mâncare și apă potabilă și să organizeze transportul pentru a se reloca în alte comunități din România și din țările vecine.

„Acțiunile mele la granița au început în 27 februarie 2022 în urma unui mesaj trimis din partea cercetașilor din Ucraina, un mesaj în care ni se cerea ajutorul la granițele dintre România și Ucraina. Am decis, împreuna cu câțiva cercetași și 3 lideri, să mergem la Sighet și să vedem cum să ne facem utili. Am avut zile în care eram prezenți și pe timpul nopții, cumva lucram in ture, ajungeam pe la 17:00 și stăteam până pe la 09:00, dormeam câteva ore și repetam. Au fost și zile în care am fost doar eu, fără alți colegi cercetași sau lideri.”

Cu toate că acțiunile sale au fost adesea epuizante, Paul a rămas hotărât să continue să ajute pe cât posibil, cu speranța că va face o diferență semnificativă în viețile celor care au fost nevoiți să părăsească casele lor din cauza războiului. Prin exemplul său de curaj și angajament față de cauzele umanitare, Paul a demonstrat că oricine poate face o diferență, indiferent de vârstă sau de resursele pe care le are la dispoziție, acest lucru demonstrându-se chiar printr-o acțiune de sprijin acordată unei persoane pe care a ajutat-o să ajungă în România.

În prima zi în care am ajuns la graniță ne-am făcut publice numerele de telefon pe un grup de facebook numit asociația vorbitorilor ucraineni din România. Nu după multă vreme a sunat cineva; era o voce feminină ce plângea. Am răspuns la telefon și am încercat să liniștesc persoana respectivă și să-i spun că o putem ajuta din România doar ca noi nu putem trece granița în Ucraina. După ce s-a mai liniștit, mi-a spus că ar vrea sa vină prin România doar că nu știe ajunge până la noi, deoarece cei din Ucraina nu aveau acces la GPS și semnele de pe drumuri erau învârtite pentru a dezorienta atacatorii. Am decis să fac o hartă cu toate orașele dintre Kiev și Sighet. I-am trimis harta și mi-a spus că o să vină în România cu trenul și să o aștept la vama. A făcut în jur de 30 de ore cu trenul, timp în care eu am stat la granița și am ajutat alți oameni. Odată ajunsă în România mi-a spus că s-a mai întâlnit cu o familie  pe tren, 2 adulți și 6 copii și a întrebat dacă îi putem ajuta și pe ei. Am vorbit cu liderii și am făcut rost de o cazare în Cluj pentru toată lumea.

Educativ

Cercetașii și-au pus resursele la dispoziția refugiaților prin oferirea de locuri de cazare, haine și alimente, dar au organizat și activități care să-i ajute pe refugiați să se adapteze la noua lor viață. În cadrul taberelor și a activităților organizate de cercetași, copiii și tinerii ucraineni au avut oportunitatea să interacționeze cu alți copii / tineri și să participe la jocuri și activități distractive și educaționale. Prin astfel de acțiuni, cercetașii au făcut un pas important în direcția construirii unui mediu de sprijin sigur și prietenos pentru refugiați.

Spre exemplu, copiii ucraineni au fost invitați într-un camp (tabără) alături de cercetașii de la grupul local Orizont Brașov, unde au avut parte de 3 zile de educație cercetășească în natură, dormind la cort, într-un mediu sigur. Această experiență i-a ajutat să dezvolte abilități importante pentru viață, cum ar fi încrederea în sine, autocontrolul, gestionarea emoțiilor și comunicarea nonviolentă.

CL „Orizont” Brașov

„Când te gândeşti la prietenie adevărată, respect sau ajutor reciproc necondiţionat, îţi aduci aminte de cei 3 mușchetari, cercetaşii din Ucraina care au însoțit cercetaşii din grupul local Aventura Piteşti la evenimentul cercetășesc Cupa Izvoarelor de anul acesta.” au postat pe pagina lor de Facebook cercetașii de la Aventura Pitești  

Foto credit: Cristian Barleanu (de la CL „Sapatino” Iași)

Într-un camp de lupișori (clasele I-IV), în care au participat 3 copii și 2 adulți ucraineni, programul a fost gândit într-o maniera în care să permită conectarea autentică între copii, fără facilitator și fără a-i obosi cu traducere continuă. Copiii au fost provocati prin activități fizice și invitați să creeze, să colaboreze și să găsească un limbaj prin care sa comunice. La început lupii erau un pic sceptici, dar curioși și au fost politicoși, manifestându-și curiozitatea cu deschidere de a învăța despre cei din jur.

CL „Vest” Cluj

Ghiduri de activități non-formale

De asemenea, Cercetașii României au creat două ghiduri de activități non-formale. Aceste ghiduri sunt destinate tuturor persoanelor interesate de facilitarea integrării refugiaților în comunitate și de îmbunătățirea vieții lor sociale.

Ghidurile au fost create de persoane cu experiență în lucrul cu tinerii și cu persoanele vulnerabile. Aceștia au lucrat împreună cu reprezentanți ai organizațiilor care sprijină refugiații, pentru a asigura că activitățile propuse sunt relevante și utile pentru nevoile specifice ale acestora.

Activitățile propuse în ghiduri sunt concepute să încurajeze interacțiunea socială, să dezvolte abilitățile de comunicare și să stimuleze creativitatea și gândirea critică. Acestea includ jocuri de rol, exerciții de grup și activități de artă și craft, precum și exerciții de dezvoltare personală.

Este important de menționat că ghidurile au fost create pentru a fi utilizate de către toate persoanele interesate de sprijinirea refugiaților în procesul de integrare. Ele sunt un instrument valoros pentru profesori, asistenți sociali, voluntari și alți membri ai comunității care doresc să contribuie la crearea unui mediu prietenos și inclusiv pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți de

Descarcă Descarcă

Un spațiu sigur

După ce au trecut prin momente dificile, refugiații ucraineni și-au găsit o nouă casă în România – Scout Edu Hub.

Scout Edu Hub este o inițiativă a ONCR, un spațiu localizat în București, care își propune să ajute la integrarea comunității de refugiați ucraineni prin intermediul educației. Centrul educațional și-a început activitatea în octombrie 2022 și de atunci a sprijinit mai mult de 255 de copii în procesul de integrare în comunitatea locală.

Scopul principal al Scout Edu Hub este de a oferi copiilor și tinerilor refugiați acces la o formare continuă, care să le permită să se dezvolte și să învețe competențe esențiale, care să-i ajute să își construiască un viitor mai bun. De asemenea, centrul educațional oferă sprijin și pentru integrarea întregii familii în comunitate, prin activități și programe educaționale adaptate nevoilor specifice ale acestora.

În cadrul activităților Scout Edu Hub, copiii și tinerii beneficiază de o gamă largă de activități educaționale, cum ar fi dezvoltarea și stimularea exprimării creative, dezvoltare socio-emoțională, jocuri de echipă și activități de mișcare, ateliere tematice și multe altele. Toate aceste activități sunt concepute pentru a dezvolta competențe și abilități de viață necesare pentru o dezvoltare armonioasă a persoanei.

Impactul general al proiectului este acela că oferă un spațiu sigur și primitor pentru refugiații ucraineni din România, în special pentru copii și tineri, pentru a avea acces la activități educaționale și recreative care vizează dezvoltarea lor continuă și integrarea în comunitatea locală. Activitățile sunt concepute pentru a completa educația formală și se concentrează pe dezvoltarea competențelor transversale și a abilităților de viață, cum ar fi abilitățile de comunicare și relaționare, exprimarea creativă, dezvoltarea socio-emoțională, cooperarea în echipă și activitățile fizice. Proiectul sprijină, de asemenea, integrarea refugiaților adulți prin intermediul serviciilor de traducere oferite de comunitate și prin oferirea unui spațiu în care se pot întâlni unii cu alții și în care pot socializa.

Într-un moment în care războiul îi forțează pe oameni să își abandoneze tot ceea ce cunosc, speranța este elementul care poate face diferența. Oamenii care își dedică timp pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili sunt, fără îndoială, eroi care aduc speranță și alinare în vremuri dificile, iar cercetașii se numără printre acești eroi. Și-au dedicat timpul și eforturile pentru a oferi sprijin refugiaților ucraineni, având un impact puternic asupra lor, reușind, în același timp, să demonstreze că fiecare dintre noi poate face o diferență, oricât de mică și neînsemnată ar părea.

ECARO/PCA20225620 being funded by UNICEF